Google+ Followers

петък, 7 септември 2012 г.

Грозде. Вино. Как може да си направите домашно вино.















   Мнозина обичат да пият домашно вино /и ракия/. Особено столичани. Обаче повечето не знаят как се прави! Софиянци разбират от танци,  ресторанти, банки, имоти, търговия, коли и др. неща, свързани с правенето на много пари - защо им е да се занимават с домашно вино...
   Навярно някои не знаят, че евтините ракии и вина в заведенията и в магазините се правят не от грозде, а от спирт, вода, есенция - чиста проба менте, бавна отрова...
   Ако искате да си направите домашно вино, ето най-важните стъпки:
1. Мелите гроздето в бидон /ако нямате машинка за мелене, може да го смачкате предварително с ръце или с бутилка/...
2. Източвате от канелката на бидона ширА, за да измерите захарността /със захаромер/. Тя трябва да е 22-23 градуса. Ако е 17, ще добавите 6 кг. захар, разтопена в съд с вода /топла, а не гореща/... Ако искате повече вино, ще добавите повече захар и вода, като съотношението трябва да е 23:100 /например 2,3  кг. захар и 10 литра вода/...
3. След добавянето на разтопената захар, пак се измерва захарността, за да се уверим, че е 22-23...
4. Източвате 2-3 кофи ширА и я изсипвате отгоре. Това се прави поне по 3 пъти на ден, докато трае буйната ферментация /7-10 дни/.
Друг начин - разбърквате материала с дървен кол или го затискате отгоре /което е по-удобно, но по-сложно/...
   От чичо Гугъл не успях да намеря по-подробно инфо по темата... 

Марин Тачков

2 коментара:

  1. аз съм софиянец ,но тази рецепта за вино ,не струва къде е сернистата киселина .ако не се убият дивите дрожди виното има много полифеноли и мирише лошо. в дейсвителност е малко по сложно

    ОтговорИзтриване
  2. Да, може да се сложи серниста киселина /ако част от гроздето не е здраво/, за да не се развали виното. Но все пак тя е химикал... Виното не мирише лошо, поради липсата на серниста киселина... От много години правим виното по този начин. И столичани го харесват...

    ОтговорИзтриване